Personeel
We blijven investeren in het zijn van een goed en aantrekkelijk werkgever. De kwaliteiten, de inzet maar ook het ervaren werkplezier van onze medewerkers zijn cruciaal om het werk voor onze gemeente zo goed mogelijk te kunnen doen. Samen met hen maken we het verschil voor de gemeente. We willen het beste voor onze medewerkers. Ook gelet op de krapte op de arbeidsmarkt is het van belang om zo aantrekkelijk mogelijk te zijn en te blijven voor zowel nieuw als het zittende personeel.
Dit betekent dat we blijven investeren in goed inzetbare medewerkers en talentontwikkeling. Leidinggevenden hebben hierin een cruciale rol. We ondersteunen hen met een leiderschapsprogramma.
Een nieuwe werkgeverswebsite met aan de achterkant een slim datasysteem biedt de (potentiële) medewerker meer tools voor sturing op (de start van) hun individuele carrière pad bij de gemeente en ons als organisatie datagedreven sturing op het gebied van werving & selectie.
Diversiteit en inclusie beleid zetten we in om een afspiegeling van de regionale arbeidsmarkt te blijven, en om een veilige werkomgeving te bieden. Onderdelen hiervan zijn een training voor selecteurs, aandacht voor het thema in het introductieprogramma, en verschillende inspiratiesessies voor medewerkers. In 2024 houden we weer een organisatiebreed belevingsonderzoek waarin diversiteit en inclusie nadrukkelijk wordt meegenomen.
Werken vanuit vertrouwen en het geven van ruimte aan onze medewerkers staat centraal. Zoals ook samenwerken en leren van en met elkaar, de gemeente en haar partners.
Prettige en (fysiek en sociale) veilige werkomgeving
Vanuit het willen zijn van een goed en aantrekkelijk werkgever krijgt ook een prettige en (fysiek en sociale) veilige werkomgeving de volle aandacht. Er is zowel aandacht voor de interne organisatie als voor de toenemende agressie richting publieksfuncties van buiten. In het najaar 2023 is de functie van coördinator Veilige Publieke Taak structureel ingevuld om hierin te ondersteunen. We zien een prettige en veilige werkomgeving als fundament voor alle medewerkers om goed en fijn te kunnen werken. Het is een thema waar de organisatie al langer aan werkt, veel stappen in zijn gezet en in 2024 verder op doorpakt. In het najaar van 2023 is afgesproken dat de Raad periodiek middels een collegebrief wordt geïnformeerd over de stand van zaken en bijzonderheden rondom dit thema. Ook in het jaarverslag van de Planning & Control cyclus wordt jaarlijks teruggekeken op dit thema.
De in 2023 vastgestelde memo “Samen werken aan Veiligheid, Gezondheid en Welzijn” is op het terrein van veilige werkomgeving leidend. In het najaar van 2023 is een dashboard sociale en fysieke veiligheid ontwikkeld om gemeentebreed beter te kunnen monitoren hoe het staat met de RI&E’s en de uitvoering van de plannen van aanpak en eventuele bijzonderheden op het terrein van veiligheid in brede zin. We zorgen ervoor dat in 2024 alle RI&E’s binnen de sectoren met hogere risico’s actueel zijn en de aanbevelingen uit de plannen van aanpak zijn opgepakt. De bedrijfsnoodorganisatie (BHV, calamiteitenplan e.d.) wordt in 2024 versterkt en geprofessionaliseerd.
Organisatieontwikkeling
In 2023 zijn we gestart met een nieuwe aanpak voor de organisatieontwikkeling. Deze aanpak is gericht op het samen bouwen aan een wendbare organisatie vanuit de vraag hoe we sturen, organiseren en (samen) werken. Doel is om te zorgen dat onze organisatie ook in de toekomst dát blijft bieden wat de Bossche samenleving nodig heeft. Daarvoor moeten we bijvoorbeeld meer ‘van buiten naar binnen’ denken en werken. Ook in 2024 zullen wij deze lijn voortzetten waarbij alle medewerkers worden uitgenodigd en uitgedaagd om mee te gaan in deze verandering. Daarbij gaan we aan de slag met een ontwikkelprogramma voor alle medewerkers waarin we houding en gedrag zoals beschreven in het bedrijfsconcept uitleggen en trainen, zodat medewerkers het zich eigen kunnen maken. Dat gaat om eigenaarschap, het tonen van lef, resultaatgerichtheid en werken met plezier. Ook het voeren van het goede gesprek met elkaar over bijvoorbeeld het thema veiligheid zal hier onderdeel van zijn. Leidinggevenden ondersteunen we in het vervullen van hun rol die nodig is en past bij deze tijd door een management development programma. Leren met en van elkaar staat ook hierin centraal. We ontwikkelen een Bossche manier van programmatisch werken, voor en door programmamanagers en opdrachtgevers. Ook blijven we investeren in datagedreven werken en ontwikkelen we het onboardingprogramma voor nieuwe medewerkers gemeentebreed door.
De sector Bedrijfsvoering & Dienstverlening wordt naar verwachting in januari 2024 gevormd. Hiermee ontstaat meer herkenbaarheid en eenduidige aansturing voor de gemeentebrede bedrijfsvoeringsfuncties. We investeren in de ontwikkeling van deze sector, gebaseerd op de bedrijfsvoeringsfilosofie.Bedrijfsvoering is meer en meer een integraal onderdeel van (het succes) van de uitvoering. We willen effectief en van betekenis zijn. Daarom willen we bedrijfsvoering realiseren vanuit partnerschap en aan de familiecultuur meer warme zakelijkheid toevoegen. We gaan daarnaast op zoek naar een balans tussen het geven van vrijheid en het bieden van kaders om meer te kunnen sturen vanuit het gemeentebrede perspectief.