Wij hebben in ons bestuursakkoord 2022-2026 aangegeven dat ’s-Hertogenbosch een financieel gezonde gemeente is. Met solide financieel beleid hebben we een sterke basis gelegd voor de toekomst. Dat houden we zo in het belang van onze inwoners, instellingen en ondernemers.
De woonlasten en de onroerendezaakbelastingen voor de ondernemers zullen in 2024 niet verhoogd worden anders dan met een inflatiecorrectie.
Voor de retributies (gemeentelijke dienstverlening tegen betaling, zoals afvalstoffenheffing, rioolheffing en leges) geldt het uitgangspunt van kostendekkendheid.
Verhogingen c.q. verlagingen van Rijksbelastingen worden doorvertaald naar de gemeentelijke heffingen.
Voor belastingjaar 2024 is in de begroting en de belastingvoorstellen uitgegaan van 8,47% gemiddelde loon- en prijsstijging. Voor de tarieven van de retributies blijft als uitgangspunt gelden dat de tarieven maximaal 100% kostendekkend zijn.
De gemeente voert traditioneel een actief en maximaal kwijtscheldingsbeleid. Dit kwijtscheldingsbeleid past in het armoedebeleid van de gemeente. Kwijtschelding van gemeentelijke belastingen wordt verleend op basis van 100% van de bijstandsnorm. De gemeente heeft de keuze om kwijtschelding te verlenen op basis van 90, 95 of 100% van de bijstandsnorm. Een hoger percentage leidt tot een ruimere kwijtschelding. De ruimte die we vanuit de Rijksoverheid krijgen voeren we derhalve door.
In de tarieven van de rioolheffing en de afvalstoffenheffing houden we rekening met niet meebetalende huishoudens als gevolg van verleende kwijtschelding. Deze kosten worden verdisconteerd in de tarieven voor rioolheffing en afvalstoffenheffing.
Om het kwijtscheldingsbeleid voort te kunnen zetten is in 2024 een bedrag van € 1.333.000,-- begroot.