Programma's

Ruimte voor economie en voorzieningen

Wat willen we bereiken?

We pakken door op de ambities Datastad en we onderscheiden ons als de meest datavaardige stad van Nederland. We werken aan de ambities Datastad via de lijnen: Innovatief en toekomstbestendig onderwijs, Innovatie om mensen te helpen en Datawijze overheid. De programmalijn data economie valt onder een andere begroting.
Met de inzet van data ontwikkelen we innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.  En om mensen meer mogelijkheden te geven om mee te doen in de samenleving. In een datavaardige stad is een sterk onderwijscluster essentieel. Samen met de onderwijsinstellingen willen we de ontwikkeling van digitale- en datavaardigheden op alle opleidingsniveaus stimuleren.

Indicator

Nulmeting

Doelstelling 2024

Ambitie 2026

Aantallen studenten met een aan het BOA gerelateerde leeractiviteit.

*

50

 450

Bron:Convenant Bosch Onderwijsinnovatie Akkoord. Gezamenlijke strategische ambities middelbaar beroepsonderwijs, hoger onderwijs en gemeente

Aantal projecten in de drie lab-omgevingen (IoT Stadslab, LabXL en Lab sociaal) met impact op maatschappelijke opgaven

*

11

19

Bron:

Aantal datasets (gericht op maatschappelijke vraagstukken) gepubliceerd door de gemeente ’s-Hertogenbosch als open data, waarbij de laatste mutatiedatum korter is dan 1 jaar.

*

15

60

Bron:Het dataregister van de Nederlandse Overheid (www.data.overheid.nl)

Wat gaan we er voor doen?

We gaan actief op zoek naar behoefte in de Bossche samenleving voor open data. Vervolgens gaan we kijken welke data als open data aangeboden kan worden én die ingezet kan worden voor maatschappelijke vraagstukken. De data zal worden aangeboden worden via gemakkelijk toegankelijke platformen.

We zetten een samenwerkingsstructuur op met partners in de stad om gezamenlijk verder de ambities uit de programmavisie Datastad te ontwikkelen en realiseren.

gaan we ervoor doen?  
Via de samenwerking vanuit het ‘Bosch Onderwijs Innovatie Akkoord’ (BOA) wordt iedere Bossche student in staat gesteld om in principe minimaal één keer in zijn opleiding deel te nemen aan een leeractiviteit gericht op één van de thema’s waarop het convenant betrekking heeft: Samen gezond, Duurzaamheid en Den Bosch Datastad. Deze leeractiviteiten vinden plaats binnen een multidisciplinaire en/of multilevel (onderwijs)context en richten zich in dit geval op DATA en Digitalisering.

We richten ons met het IoT Stadslab op vraagstukken en oplossingen in de openbare ruimte, voortkomend uit de maatschappelijke opgaven (gezonde leefomgeving, klimaatadaptatie, slimme mobiliteit, veilige leefomgeving). Hier werken we ook aan een urban data platform (digitale openbare ruimte).

We stimuleren blijvend de communities die bottom-up zoeken naar innovatie oplossingen voor vraagstukken in het fysiek en sociaal domein. Van kansrijke oplossingen wordt in een lab-omgeving (IoT-Stadslab/LABXL) onderzocht hoe deze omgezet kunnen worden in praktische toepassingen. We werken aan de ontwikkeling van een nieuwe lab-omgeving op data en digitalisering in het sociaal domein.

We gaan een samenwerkingsstructuur en -overeenkomsten opzetten tussen opleidingen op MBO-, HBO- en WO-niveau en relevante instellingen en bedrijven, met als inzet het uitvoeren van deze leeractiviteiten.

We werken met onderwijsinstellingen om data- en digitale vaardigheden structureel onderdeel te maken van de opleiding, op alle onderwijsniveaus van PO tot HBO/WO

Deze pagina is gebouwd op 11/14/2023 08:47:38 met de export van 11/14/2023 08:31:10