Programma's

Openbare ruimte, water en groen

Wat willen we bereiken?

We maken ‘s-Hertogenbosch beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering door in te zetten op een groene en klimaatbestendige inrichting van de gemeente.

Wat gaan we er voor doen?

Met de Aanpak hoogwater ’s-Hertogenbosch en omgeving werken we in regionaal verband aan waterveiligheid en de waterbergingsopgave. We kijken daarbij ook naar oplossingen bovenstrooms.

In 2024 start de verkenning voor de verzwaring van de Maasdijk tussen Lith en Bokhoven. Het project is onderdeel van het Hoog Water Beschermings Programma (HWBP). Voor dit traject is waterschap Aa en Maas de trekker. Ambities worden bepaald op basis van de voorverkenning die in 2023 is gestart.

We actualiseren het uitvoeringsprogramma dat hoort bij de visie Groen en Klimaatbestendig ’s-Hertogenbosch en geven daar aan de hand van de gebiedspaspoorten uitvoering aan. We hanteren we de verordening bomen, water en groen.

We werken aan de grote groenstructuren en richten ons op kwaliteitsverbetering in wijken en buurten, parken, bedrijventerreinen en natuurgebieden.

In het Plan Water en Riolering (PWR 2023-2028) is het afkoppelen van hemelwater leidend. Hemelwater wordt, waar mogelijk, lokaal en in groenvoorzieningen geïnfiltreerd

Bij vitaliseringsprojecten pakken we kansen voor ontstening en vergroening. Te denken valt aan het gebruik van grasbetonstenen in plaats van asfalt of klinkers, aanplant van meer groen/bomen, het stimuleren van adoptiegroen, geveltuinen en adoptie van boomspiegels

We continueren het ecologisch beheer en ronden de uitvoering van het Oeverplan af. Het verwijderen van beschoeiing en het omvormen naar natuurlijkvriendelijke oevers die bijdragen aan biodiversiteit van flora en fauna.

We continueren de uitvoering van het Bomenplan. Gelet op de eerdere successen van participatietrajecten in de Muntel en Zuid, kiezen we in samenspraak met bewonersorganisaties nu ook weer voor een buurt/wijk, waarbij bewoners kunnen aangeven waar zij extra bomen en groen wensen.

We blijven werken aan de bewustwording en de eigen bijdrage van bewoners in de vergroenings- en ‘ontstening’ ambitie. Zowel bij vervanging en (her)inrichting van de openbare ruimte als in het reguliere beheer benutten we de kansen om bewoners mee te laten doen. We promoten aanleg van geveltuintjes, adoptie boomspiegels, adoptie van groenvakken. We dragen bij aan en adviseren bij vergroening door inheemse beplanting en participatie. Ook onderzoeken we (verdere) vergroening van schoolpleinen.

Deze pagina is gebouwd op 11/14/2023 08:47:38 met de export van 11/14/2023 08:31:10